Traditiunea in noul Cod civil

Articolul „  Traditiunea in noul Cod civil ” este parte a unei lucrari de licenta

Nu găsești ce cauți? Comanda lucrari de licenta, referate, studii de caz sau orice alt proiect științific!

Traditiunea in noul Cod civil
Traditiunea in noul Cod civil – lucrari de licenta la comanda

Traditiunea este operatiunea juridica ce consta in predarea sau remiterea materiala a bunului de catre transmitator dobanditorului. Pe aceasta linie de idei, pentru o intelegere mai buna a semnificatiei juridice a traditiunii remarcam faptul ca traditiunea nu poate fi asociata cu o simpla remitere a unui bun, ci ea depinde de conventia care insoteste acest fapt. Termenii de predare sau remitere materiala sunt sinonimi si au in vedere transmiterea elementului corpus al posesiei ca stare de fapt.
Astfel, traditiunea prezinta, in realitate, doua elemente:
1. Conventia prin care partile s-au inteles sa transmita proprietatea si
2. Faptul predarii sau al remiterii bunului.
Faptul ca simpla remitere a bunului nu are valoarea juridica, restrange domeniul de aplicatie a traditiunii la doua situatii: donatiile realizate sub forma darurilor manuale si instrainarea titlurilor la purtator (actiuni, obligatiuni). De asemenea, nu este exclusa situatia darurilor manuale sub forma titlurilor la purtator.
Bunurile mobile corporale cu o valoarea de pana la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu exceptia cazurilor prevazute de lege. Darul manual se incheie valabil prin acordul de vointe al partilor, insotit de traditiunea bunului [art. 1011 alin. (4) C. civ.].
Asadar, dobandirea dreptului de proprietate prin traditiune are loc doar in situatia in care se reunesc, intr-un izvor juridic complex, pe de o parte, o conventie care stabileste intelegerea partilor cu privire la transmiterea proprietatii si pe de alta parte, faptul predarii bunului.