Politici anticoncurentiale – Cazul Google vs Uniunea Europeana

Acest studiu de caz este parte a unei lucrari de licenta

Nu găsești ce cauți? Comandă acum lucrari de licenta, referate, proiecte, etc!

Politici anticoncurentiale – Cazul Google vs Uniunea Europeana

In luna noiembrie 2009 Foundem, un site destinat compararii de preturi, a depus prima plangere la Comisia Europeana impotriva Google. Foundem a argumentat ca societatea americana isi exploata dominanta asupra cautarii online in defavoarea atat a competitorilor, cat si a consumatorilor. Comisia a inceput o ancheta dupa un an. La data de 5 februarie, Joaquín Almunia, comisarul pentru concurenta al Europei, a declarat ca acesta si Google, care realizeaza peste 90% din cautarile online din Europa, au ajuns la o intelegere. (Presedintele Google, Eric Schmidt, este membrul consiliului de administratie al The Economist Group.) Aceasta este cea de-a treia incercare a domnului Almunia de a ajunge la o intelegere in mai putin de un an. Dansul este convins ca, de data aceasta, rezultatul va fi unul favorabil.

Politici anticoncurentiale - Oferim servicii de consultanta pentru redactarea lucrarii de licenta
Politici anticoncurentiale – Oferim servicii de consultanta pentru redactarea lucrarii de licenta

Comisarul si-a prezentat cele patru ingrijorari principale in luna mai 2012. Cea mai importanta a constat in faptul ca Google isi favoriza propriile sale rezultate de cautare (de exemplu, pentru bilete de avion sau pentru compararea preturilor bunurilor de consum) in fata rezultatelor competitorilor specializati. Acest lucru l-a contrariat atat pe dansul, cat si pe reclamanti, acum in numar de 18, inca de atunci. Microsoft, care la randul sau a avut dispute cu comisia in trecut, este cel mai cunoscut dintre acestia. Referitor la celelalte trei motive de ingrijorare — faptul ca Google utilizeaza fara permisiune continutul altor parti, acordurile publicitare exclusive si restrictiile referitoare la preluarea datelor din platformele publicitare rivale — dl. Almunia s-a declarat satisfacut cu mult timp in urma.

De doua ori pana acum, dl. Almunia si Google au incheiat acorduri referitoare la modificarile aduse modalitatii in care Google prezinta rezultatele de cautare in domeniile sale europene (google.co.uk, google.de, google.fr si asa mai departe, dar nu si google.com). De doua ori, comisarul a solicitat companiei Google sa isi regandeasca strategia, dupa ce „testele de piata” — experimente menite a indica modalitatea in care se pot aplica propunerile —sugereaza ca afisarile propuse ar directiona putine cautari sau chiar deloc in afara Google.

De exemplu, in cadrul celei de-a doua incercari, in luna octombrie a anului trecut, Google a fost de acord sa introduca legaturi la trei site-uri de cumparaturi rivale sub propria sa legatura. Academicienii americani din cadrul FairSearch Europe, un grup ai carui membri includ mai multi dintre reclamanti, au testat modalitatea in care pot functiona aceste legaturi, in mod concret. Pentru fiecare cautare, acestia au estimat ca Google Shopping a inregistrat 36,7% din click-uri, fata de 5% pentru rivali. Restul click-urilor au fost dedicate altor parti ale paginii. Pentru versiunea pentru mobil, subiectivitatea fata de Google a fost si mai mare.

In prezent, dl. Almunia a acceptat o schimbare mai accentuata. In momentul in care Google prezinta cautarile specializate, va indica legaturi la rivalii sai in paralel, si in acelasi format. O cautare pentru gratare pe gaz in aer liber, de exemplu, va oferi trei rezultate pe Google Shopping, clasificate ca atare, alaturi de trei alternative de pe alte site-uri de cautare pentru cumparaturi, insa nu direct de la comercianti. Daca rezultatele Google ofera imagini, acelasi lucru se va intampla si cu celelalte. Versiunea pentru telefonul mobil va indica doua rezultate Google si un altul la prima vedere, celelalte fiind vizibile prin derularea cu degetul. Daca, in mod normal, Google aplica un onorariu pentru includerea in cadrul cautarii specializate, locurile rivalilor se vor aloca prin licitatie. In caz contrar, algoritmul normal Google, destinat sa promoveze rezultatele cele mai utile pentru persoana care realizeaza cautarea, va decide ce se afiseaza.

Oferim servicii de consultanta pentru redactarea lucrarii de licenta: Politici anticoncurentiale – Cazul Google vs Uniunea Europeana

Consecinta consta in faptul ca anumite cautari Google vor arata diferit in Europa si in America, iar inginerii Google vor trebui sa scrie coduri diferite care sa serveasca piete diferite. Niciuna dintre modificarile din Europa nu afecteaza hartile Google, incorporate in rezultatele de cautare. Google s-a confruntat cu o ancheta similara in America, insa aceasta s-a finalizat in urma cu doar un an, cand firma a realizat concesii simbolice. Se va numi un mandatar care va supraveghea acordul european timp de cinci ani. In cazul in care Google imbunatateste afisarea propriilor sale rezultate — de exemplu, prin introducerea clipurilor video — se va proceda la fel si pentru celelalte rezultate.

Situatia nu s-a finalizat inca, insa exista sanse ca acest lucru sa se intample in curand. Explicand acordul incheiat presei, dl. Almunia a declarat ca va scrie tuturor reclamantilor in detaliu, prezentand motivele pentru care considera ca Google a luat masuri suficiente. Acesta a declarat ca va asculta orice critici care ii vor fi aduse, insa, a adaugat ca dupa ancheta de trei ani, este „destul de increzator” ca decizia sa a avut „motive solide”.

Deja se ridica o multime de critici la adresa sa. Atat FairSearch Europe, cat si ICOMP, o alta grupare a adversarilor Google, sunt scandalizati ca dl. Almunia nu planifica niciun fel de teste de piata de aceasta data. FairSearch Europe declara ca aceste teste au dezvaluit puncte slabe in primele doua propuneri: deci, de ce nu sunt utilizate si in acest caz?

Reclamantii ridica de asemenea obiectii referitoare la licitarea pentru locul de afisare. Desi doar site-urile specializate vor putea licita, acestia argumenteaza ca vor fi fortati de concurenta pentru cel mai bun spatiu, sa plateasca cea mai mare parte a profitului inregistrat companiei Google — astfel incat Google iese in castig, indiferent de locul in care fac click utilizatorii. FairSearch Europe declara ca rezultatul este „mai rau decat daca nu se facea nimic”.

Indicand costurile implicate de mentinerea unei prezentari diferite in Europa, este posibil ca Google sa nu le dea dreptate. Insa, prin incheierea unui acord, gigantul de cautare va evita riscul impunerii modificarilor oneroase de comisie. Compania va elimina un obstacol legal in timp ce urmareste extinderea aparent nelimitata a afacerilor sale. Iar dl. Almunia va fi, cu siguranta, multumit sa scape in sfarsit de un dosar de pe birou, cu mult inainte de incheierea mandatului sau de la Bruxelles, din toamna.

Informatii generale referitoare la ingrijorarile Comisiei. In luna martie 2013, Comisia a informat formal compania Google despre concluzia sa preliminara ca urmatoarele patru tipuri de activitati pot incalca regulile antitrust UE care interzic abuzul de pozitia dominanta (Articolul 102 al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene – TFUE):

(i) Afisarea principala, in cadrul rezultatelor de cautare online Google, a serviciilor de cautare online specializate proprii Google, comparata cu serviciile de cautare online specializate concurente (mai precis, serviciile care le permit utilizatorilor sa caute categorii specifice de informatii, precum restaurante, hoteluri sau produse). In primul rand, utilizatorii nu cunosc situatia promovarii serviciilor Google in cadrul rezultatelor de cautare. In al doilea rand, rezultatele competitorilor care sunt, potential, la fel de relevante, sunt considerabil mai putin vizibile si, uneori, nu sunt direct vizibile utilizatorilor – sunt mai dificil de gasit de utilizator, de exemplu, din cauza faptului ca utilizatorul trebuie sa deruleze ecranul in jos pentru a le vedea sau trebuie sa acceseze o alta pagina online de rezultate ale cautarii. Comisia este ingrijorata ca aceasta practica deviaza in mod necorespunzator traficul de la competitorii Google din cautarea specializata, spre propriile servicii de cautare specializata Google, prin reducerea capacitatii consumatorilor de a gasi o optiune care poate fi mai relevanta de servicii de cautare specializate. (ii) Utilizarea de Google, fara aprobare, a continutului original de pe site-urile tertelor parti in cadrul propriilor sale servicii de cautare online specializata. (iii) Acordurile care obliga site-urile terta parte („distribuitorii”) sa obtina toate reclamele de cautare online sau cea mai mare parte a acestora, de pe Google. (iv) Restrictiile contractuale referitoare la caracterul transferabil al campaniilor publicitare de cautare online catre platformele publicitare de cautare rivale si gestionarea acestor campanii la nivelul Adwords Google si al platformelor publicitare de cautare rivale.

Comisia considera ca aceste practici pot leza consumatorii, prin reducerea optiunilor si ingradirea inovatiei in domeniile serviciilor de cautare specializata si de publicitate de cautare online.

Informatii procedurale. Articolul 102 al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) interzice orice abuz, al unei companii sau al mai multor companii, de pozitia dominanta din cadrul pietei interne sau al unei parti importante a acesteia, in masura in care acest lucru poate afecta comertul dintre Statele membre. Articolul 54 al Acordului SEE contine aceeasi interdictie pentru teritoriul Partilor contractante din SEE (Islanda, Liechtenstein si Norvegia).

Comisia a deschis ancheta in luna noiembrie 2010. In contextul acestei anchete, Comisia investigheaza 18 plangeri formale formulate impotriva practicilor de afaceri Google.

In luna martie 2013, Comisia a informat formal Google despre concluziile sale preliminare, prezentand patru probleme referitoare la antitrust. Google a propus un text detaliat al angajamentelor pentru solutionarea celor patru probleme, la data de 3 aprilie 2013. Comisia a solicitat feedback din partea partilor interesate, referitor la aceste angajamente, prin intermediul unui test de piata lansat la data de 25 aprilie 2013. Comisia a informat apoi Google ca sunt necesare imbunatatiri suplimentare pentru solutionarea adecvata a problemelor prezentate de Comisie. Google a oferit modificari la angajamentele sale in luna octombrie 2013. Comisia a urmarit obtinerea feedback-ului referitor la angajamentele revizuite ale companiei Google de la reclamanti si alti participanti la piata corespunzatori si, dupa luarea in considerare a acestui feedback, a informat Google ca propunerea sa din luna octombrie 2013 nu este inca suficienta pentru a solutiona in totalitate neregulile referitoare la concurenta, prezentate de Comisie. Google a prezentat acum o a doua oferta imbunatatita.

Articolul 9 al Regulamentului Antitrust UE (Regulamentul 1/2003) ii permite Comisiei sa incheie procedurile antitrust, prin obligativitatea legala a angajamentelor oferite de o companie. Aceasta decizie nu prezinta concluzia daca regulile antitrust UE au fost incalcate, dar creeaza obligatii legale pentru respectarea angajamentelor de companie. In cazul in care compania nu respecta aceste angajamente, Comisia poate impune o amenda de pana la 10% din cifra sa de afaceri globala anuala, fara a fi nevoita sa constate incalcarea Articolelor 101 sau 102 ale TFUE.

 Antitrust: Comisia obtine de la Google afisarea comparabila a rivalilor in cautarea specializata – Intrebari frecvente

  1. A) Ancheta Comisiei si propunerea Google. Care este obiectivul Comisiei in cadrul acestei anchete? Obiectivul Comisiei consta in solutionarea celor patru probleme referitoare la concurenta, identificate in cadrul anchetei. Scopul consta in refacerea rapida a conditiilor de concurenta, pe baza avantajelor din domeniul cautarii specializate si al publicitatii de cautare, in favoarea consumatorilor. In domeniul cautarii specializate, obiectivul Comisiei consta in a nu trimite in mod artificial trafic la site-urile concurente cu Google, ci in a se asigura ca utilizatorii sunt bine informati despre existenta acestor site-uri concurente si de relevanta acestora pentru interogarile utilizatorilor si ca li se ofera posibilitatea accesarii acestor site-uri.

Avantajul unei decizii care ar transforma angajamentele propuse ale companiei Google in obligatii legale consta in faptul ca ar avea un impact material in cadrul pietei mai repede decat in situatia in care Comisia ar actiona compania in justitie. Angajamentele sunt atent monitorizate de Comisie, iar neconformarea cu acestea poate genera amenzi importante.

Care sunt ingrijorarile referitoare la concurenta, ale Comisiei si ce propune Google sa faca pentru a le solutiona?

Propunerea de angajamente acopera patru probleme prezentate de Comisie.

1) Prima problema se refera la modalitatea in care Google afiseaza serviciile de cautare specializata (precum motoarele de cautare de hoteluri, de restaurante sau de bilete de avion) pe propriile sale pagini cu rezultatele cautarii online. In cadrul rezultatelor sale ale cautarii online, Google isi afiseaza propriile sale servicii de cautare specializata mai favorabil decat serviciile concurente. In numeroase cazuri, serviciile concurente corespunzatoare sunt, astfel, mai dificil de gasit de utilizator. Utilizatorii nu sunt informati despre acest tratament favorabil al serviciilor proprii Google.

Pentru a solutiona aceasta problema, Google propune sa implementeze o solutie tripla pentru toate serviciile sale curente si viitoare de cautare specializata si pentru toate punctele de intrare de cautare (mai precis, indiferent de modalitatea in care se realizeaza interogarea cautarii).

Utilizatorii vor fi informati printr-o eticheta despre promovarea propriilor servicii de cautare specializata Google.

Aceste servicii vor fi separate grafic de alte rezultate de cautare, astfel incat sa fie clara diferenta fata de rezultatele de cautare online normale.

Pentru serviciile de cautare specializata relevante, Google va afisa legaturile principale la trei servicii de cautare specializata rivale, intr-un format care este comparabil, din punct de vedere vizual, cu cel al legaturilor la propriile sale servicii. De exemplu, in cazul in care legaturile Google au imagini, si legaturile rivale vor avea imagini, inclusiv pe dispozitivele mobile.

Companiile rivale vor putea controla modalitatea in care doresc sa isi prezinte ofertele si, astfel, modelul de afaceri al acestora.

In cazurile in care Google nu taxeaza includerea in serviciul de cautare specializata, companiile rivale nu vor fi taxate pentru a participa in cadrul legaturilor rivale. Cele trei companii rivale afisate se vor alege dintr-un fond comun de competitori de cautare specializata eligibili, prin utilizarea algoritmului de cautare online Google normal.

In cazurile in care Google taxeaza includerea in serviciul de cautare specializat, cele trei companii rivale se vor alege dintr-un fond comun de competitori de cautare specializata eligibili, pe baza unui mecanism de licitatie dedicat.

In urmatoarele capturi de ecran se pot vedea ilustratii referitoare la modalitatea de aplicare a solutiei:

2) A doua problema se refera la modalitatea in care Google utilizeaza continutul serviciilor de cautare specializate concurente in propriile sale oferte. Google utilizeaza pe propriile sale site-uri de cautare specializata materiale precum recenziile utilizatorilor de pe site-urile competitorilor, beneficiind astfel de investitiile competitorilor, fara autorizarea prealabila a acestora – si, uneori, chiar si impotriva vointei explicite a acestora. Comisia nu si-a exprimat ingrijorarea referitoare la remuneratia corespunzatoare pentru materialul protejat prin copyright.

Pentru a solutiona aceasta problema, Google propune sa le permita tertelor parti sa renunte la utilizarea continutului acestora in cadrul serviciilor de cautare specializata Google, fara niciun impact necorespunzator asupra evaluarii acestora in cadrul rezultatelor de cautare generala Google sau asupra evaluarii acestora in cadrul programului AdWords Google. Optiunea de renuntare generala va fi deschisa tuturor site-urilor, pentru fiecare subdomeniu in parte. O optiune de renuntare mai specifica, prevazuta cu filtre mai fine si care ofera mai mult control asupra continutului, va fi accesibila exclusiv noilor distribuitori, pentru a putea controla utilizarea continutului acestora in Google News.

3) A treia problema se refera la impunerea de Google a cerintelor de exclusivitate in acordurile cu distribuitorii, pentru furnizarea reclamelor de cautare Google afisate pe site-urile acestora. Acordurile Google cu distribuitorii determina exclusivitatea (de facto). Acest lucru inseamna ca aceste acorduri necesita ca distribuitorii sa obtina toate reclamele sau cea mai mare parte a reclamelor de cautare care sunt afisate pe site-urile acestora, de la Google. Astfel, competitorii Google au doar acces limitat la acei distribuitori.

Pentru solutionarea acestei probleme, Google propune sa nu mai includa in acordurile sale cu distribuitorii nicio obligatie scrisa sau nescrisa care sa le solicite sa foloseasca exclusiv Google ca sursa pentru reclamele de cautare online ale acestora.

4) A patra problema se refera la portabilitatea campaniilor publicitare de cautare online de la AdWords Google la platformele competitorilor. Google nu le permite dezvoltatorilor software sa ofere unelte software care sa faciliteze gestionarea si transferarea campaniilor publicitare de cautare la nivelul AdWords si al altor platforme publicitare de cautare, precum AdCenter Microsoft.

Pentru a solutiona aceasta problema, Google propune sa nu mai impuna obligatii care sa impiedice agentii de publicitate de la portarea sau gestionarea campaniilor publicitare de cautare la nivelul platformelor publicitare concurente.

  1. B) Procesul si etapele urmatoare

Ce proces a urmat Comisia?

Comisia a initiat procedurile in luna noiembrie 2010 (a se consulta IP/10/1624). A inceput ancheta cazului, cu o consultare extinsa care a implicat trimiterea chestionarelor la aproximativ o mie de participanti pe piata si analiza a peste sase sute de raspunsuri.

Dupa realizarea acestei analize, Comisia si-a facut publice ingrijorarile referitoare la concurenta in luna mai 2012 (a se consulta SPEECH/12/372). Google a propus atunci un prim set de angajamente, care a fost supus unui test de piata in luna aprilie 2013 (a se consulta MEMO/13/383). Dupa analizarea feedback-ului primit in urma testului de piata, Comisia a concluzionat ca sunt necesare imbunatatiri semnificative ale angajamentelor, pentru solutionarea adecvata a ingrijorarilor sale referitoare la concurenta. Google a prezentat o propunere revizuita in luna octombrie 2013. Comisia a solicitat feedback referitor la cea de-a doua propunere de la toate partile care au raspuns la testul de piata si, in plus, de la toti reclamantii si de la toate celelalte parti interesate de caz. Dupa analizarea celui de-al doilea set al feedback-ului, Comisia a concluzionat ca sunt necesare mai multe imbunatatiri ale angajamentelor referitoare la ingrijorarile de concurenta in domeniul cautarii specializate. Google a prezentat o noua propunere acum.

Care sunt pasii urmatori?

Toti reclamantii vor fi informati formal despre motivele pentru care Comisia a ajuns la opinia preliminara ca aceasta versiune noua a angajamentelor poate solutiona in mod adecvat ingrijorarile referitoare la concurenta. Reclamantii vor avea o perioada rezonabila de furnizare a comentariilor si pentru a informa Comisia despre opiniile acestora. Comisia va analiza aceste comentarii inainte de a lua decizia finala daca propunerea Google va deveni obligatorie din punct de vedere legal.

Este o situatie comuna pentru Comisie sa incheie anchetele antitrust prin acceptarea obligatiilor?

Posibilitatea ca o societate care face obiectul unei investigatii antitrust sa propuna angajamente pe care Comisia va hotari sa le faca obligatorii din punct de vedere legal a fost stabilita in anul 2004 prin Articolul 9 al Regulamentului Antitrust UE (Regulamentul 1/2003). De la prevederea acestei posibilitati, Comisia a luat 30 de decizii, prin care a stabilit caracterul obligatoriu din punct de vedere legal al acestor angajamente pentru companii.

Utilizarea acestei posibilitati poate fi deosebit de utila pentru refacerea rapida a conditiilor de concurenta pe o piata, de exemplu, in pietele aflate intr-o schimbare rapida din sectorul IT. In mod specific, Comisia a acceptat angajamentele Microsoft (a se consulta IP/09/1941), Apple (a se consulta IP/12/1367) si IBM (a se consulta IP/11/1539) si le-a transformat in obligatii legale.

Daca angajamentele devin obligatorii din punct de vedere legal, acest lucru inseamna ca se va incheia ancheta Google realizata de Comisie?

Daca angajamentele devin obligatorii din punct de vedere legal, Comisia nu va mai ancheta aspectele acoperite de angajamente. Totusi, acest lucru nu inseamna ca se va oferi imunitate companiei Google impotriva niciunei anchete antitrust realizate de Comisie. In primul rand, Comisia va monitoriza implementarea oricaror angajamente de Google. In al doilea rand, Comisia va continua, in functie de caz, sa ancheteze aspectele care nu se refera la cele patru aspecte acoperite de angajamente. De exemplu, Comisia continua ancheta referitoare la pretinsul abuz Google al pozitiei dominante in raport cu Android.

Care ar fi rolul mandatarului care realizeaza monitorizarea?

Angajamentele propuse prevad un mandatar care realizeaza monitorizarea. Mandatarul care realizeaza monitorizarea va asista Comisia pentru a se asigura ca Google implementeaza cu buna credinta orice angajamente. Mandatarii care realizeaza monitorizarea nu pot lua decizii legale in numele Comisiei, dar pot oferi consultanta tehnica Comisiei, referitoare la orice aspect aferent implementarii angajamentelor. De exemplu, tertele parti ar avea ocazia sa prezinte probleme de conformitate mandatarului care realizeaza monitorizarea.

Mandatarul care realizeaza monitorizarea va furniza rapoarte Comisiei, referitoare la implementarea angajamentelor sale in mod periodic, precum si ad hoc, in functie de caz. In mod specific, mandatarul care realizeaza monitorizarea va analiza toate implementarile noi ale serviciilor de cautare specializata Google si va verifica daca acesta sunt in conformitate cu principiile prevazute in angajamente.

Comanda acum lucrari de licenta, lucrari de diploma, referate, studii de caz, etc.