Impacarea partilor

Oferim consultanta pentru lucrarea de licenta de licenta „Impacarea partilor”.

Împăcarea părţilor, ca noţiune juridică, este actul de înţelegere între infractor şi persoana vătămată, prin care, în condiţiile legii şi pentru anumite infracţiuni, se înlătură răspunderea penală şi celelalte consecinţe ale infracţiunii. Spre deosebire de retragerea plângerii prealabile, care este un act unilateral, împăcarea părţilor este un act bilateral.

Impacarea partilor - lucrare de licenta
Impacarea partilor – lucrare de licenta

Noul Cod penal prevede în art. 159 alin. 1 că împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

Această dispoziţie are în vedere împăcarea numai în cazul în care punerea în mişcarea a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, spre deosebire de reglementarea în vigoare care permite împăcarea în cazul săvârşirii infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cum sunt violarea de domiciliu şi ameninţarea prevăzute de art. 192 alin. 1, 193 etc., şi numai în două cazuri în care punerea în mişcare a acţiunii penale se face din oficiu, respectiv seducţia (art. 199) şi tulburarea de posesie (art. 220 modificat prin Legea nr. 247/2005).

Împăcarea părţilor este reglementată în Codul penal italian (art. 152), Codul penal al Republicii Moldova (art. 109) s.a.

Oferim consultanta pentru realizarea de lucrari de licenta din domeniul dreptului penal general.

Pentru detalii legat de lucrari de licenta dar nu numai si pentru oferte de pret va rugam sa completati formularul de aici.