Formele unității de infracțiune

Articolul „ Formele unității de infracțiune ” este parte a unei lucrări de licență

 Nu găsești ce cauți? Oferim servicii de consultanta pentru redactarea lucrarii de licenta!

Formele unității legale de infracțiune
Formele unității legale de infracțiune – comandă o lucrare de licență

Cea mai uzitată dintre clasificările unităţii infracţionale este cea după criteriul realităţii sau naturii unităţii, în raport de care se deosebeşte între unitate naturală şi unitate legală.

Unitatea naturală de infracţiune este forma unităţii infracţionale determinată de unitatea elementelor obiective şi subiective ale infracţiunii.

Unitatea legală de infracţiune este forma unităţii infracţionale ce există prin reunirea într-o singură incriminare a elementelor mai multor infracţiuni. În interiorul acestei categorii, în doctrină se face diferenţierea între unitate aparentă şi unitate reală1. Este unitate reală atunci când o activitate ilicită realizează conţinutul unei singure infracţiuni şi unitate aparentă când numai la prima vedere este unitate infracţională, dar în urma examinării atente a datelor cauzei, se ajunge la concluzia că avem mai multe încălcări de norme de incriminare.

În toate cazurile, practicianul trebuie să determine dacă activitatea ilicită a unei persoane îndeplineşte conţinutul unei singure infracţiuni sau al unei pluralităţi de infracţiuni, deoarece efectele juridice ale unităţii de infracţiune sunt diferite de cele ale pluralităţii infracţionale.