Dreptul la viata si eutanasia. Analiza de drept comparat

În societate există apărători ai dreptului la viață și cei care apără faptul că oricine are dreptul de a muri cu demnitate atunci când suferă de o boală degenerativă, ireversibilă și incurabilă, care provoacă suferință; o dezbatere care se extinde tot mai mult în lume și care reapare atunci când în mass-media apar articole despre cazuri clinice dramatice de pacienți cu boli incurabile și mai ales în stare terminală , motiv pentru care se cere medicilor și instanțelor de judecată să aprobe eutanasia pentru a pune capăt suferinței și durerii.
Pessini (2008) ridică următoarele întrebări inevitabile: “De ce a devenit moartea o indignare în această realitate? (…) Mai are rost să suferim inutil? Nu este mai bine să murim imediat? Nu ar avea dreptul persoana umană să spună ceva în această privință? De ce să nu vorbim despre dreptul de a muri dacă apărăm atât de mult dreptul de a trăi? Aceste întrebări devin relevante în fața durerii insuportabile suferite de pacienții cu boli terminale, degenerative și ireversibile, ceea ce sporește cererea de reglementare a morții asistate pentru pacienții incurabili.
Renumitul Hawking (2013) a declarat că: “Dacă animalelor nu li se permite să sufere de boli foarte dureroase, de ce ar trebui să o facă oamenii; persoanele bolnave în fază terminală care suferă foarte mult ar trebui să aibă dreptul de a alege dacă să își pună capăt vieții, iar cei care îi ajută la sinucidere ar trebui să fie scutiți de urmărirea penală”. În 2015, Hawking a declarat că “a ține pe cineva în viață împotriva voinței sale este o indignare”, deoarece ar încălca voința și dreptul de a alege să pună capăt vieții celor bolnavi incurabili.
Până la data redactării acestui articol, cinci țări din lume au legalizat eutanasia, demonstrând astfel că aceasta poate fi reglementată în condiții de siguranță și că pacienții în fază terminală pot decide în mod liber cu privire la sfârșitul vieții lor. Aceste țări sunt Țările de Jos, Belgia, Luxemburg, Canada și Columbia. Iată câteva țări care permit uciderea din milă:
Țările de Jos au legalizat eutanasia în 2002; se aplică unui pacient care și-a dat o autorizație scrisă expresă, și-a exercitat facultățile și a demonstrat în mod credibil dorința de a muri din cauza unor suferințe insuportabile și fără speranță; în toate cazurile, injecția letală trebuie să fie aprobată, aplicată și supravegheată de un medic.
În 2002, Belgia a adoptat o lege care dezincriminează eutanasia, iar un medic poate să o efectueze la cererea unui pacient, cu condiția ca acesta să îndeplinească condițiile prevăzute de lege (cerere conștientă sau declarație anticipată dacă este inconștient); dacă este aplicată fără a îndeplini aceste condiții, este pedepsită.
În 2009, Luxemburg a adoptat legea privind eutanasia și sinuciderea asistată, prin care pacientul adult, conștient și capabil poate solicita acest lucru în scris și fără constrângere externă; această cerere este evaluată de o comisie de control și evaluare care garantează buna aplicare a acestei norme.
În Canada, este reglementată în provincia Quebec din 2016 și se aplică persoanelor diagnosticate cu boli grave și incurabile, în stare avansată de agravare și cu suferințe fizice și psihice intense. Regula prevede că pacientul trebuie să fie conștient și lucid în momentul consimțământului final.
Germania permite eutanasia prin omiterea sau refuzul de a primi îngrijiri medicale, atât timp cât aceasta se face la voința declarată sau presupusă a pacientului, pentru care poate fi consultat testamentul de viață.
Elveția permite sinuciderea asistată care nu este făcută din motive egoiste, este legală atât timp cât persoana este sănătoasă la cap și are dreptul de a decide asupra propriei morți (indiferent dacă este sau nu bolnavă în fază terminală). Trebuie remarcat faptul că Austria este singura țară din lume care acceptă în mod normal ca cetățenii altor țări să poată călători pentru a muri în interiorul granițelor sale.
În Austria, se ia în considerare un testament de viață, care permite să se stabilească tratamentul pacientului în cazul unei boli terminale sau al unui accident grav, precum și dacă măsurile de prelungire a vieții trebuie întrerupte. În absența unui testament de viață, rudele sunt responsabile pentru decizia privind măsurile de susținere a vieții pentru bolnavii în fază terminală.
În Irlanda, este ilegal ca o persoană să contribuie la moartea altei persoane; cu toate acestea, nu este incriminată scoaterea dispozitivului de susținere a vieții unei persoane pentru că este “dreptul său de a muri”, cu condiția ca persoana să fi declarat în mod deschis prin testament sau prin intermediul unui membru al familiei că dorește să fie deconectată.
În Australia, statul Victoria a intrat în vigoare în 2019, iar Australia de Vest și-a adoptat propria lege în decembrie 2019, urmând să intre în vigoare la mijlocul anului 2021.

Israelul interzice eutanasia și sinuciderea asistată în Codul penal și în legea evreiască; cu toate acestea, nu este incriminată; există o comisie care studiază problema vieții și a morții procurate în contextul legii evreiești, care propune ca comitetul de etică al spitalului să decidă ce pacienți ar putea fi supuși uciderii din milă.
În Statele Unite, eutanasia este ilegală, dar pacienții au dreptul de a se retrage de la tratamentul terapeutic pe care spitalele sau medicii doresc să li-l ofere atunci când sunt grav sau în fază terminală. Asociația federală Right to Die With Dignity (Dreptul de a muri cu demnitate) a publicat pe site-ul său că: “Persoanele din nouă state americane (Oregon, Washington, Montana, Vermont, Colorado, California, Hawaii, New Jersey și Washington D.C.) au dreptul la sinucidere asistată atunci când supraviețuirea lor preconizată este de 6 luni sau mai puțin; recent, au fost depuse propuneri de reglementare în alte 19 state.
Dreptul de a muri cu demnitate este încă o interdicție care a avansat în ultimii ani în America Latină. Opozanții consideră că practica uciderii din milă este o încălcare a legii naturale și folosirea științei împotriva ființei umane; dar pentru apărători, aceasta ar trebui să fie un drept natural și o alternativă care nu trebuie judecată. Aceste două poziții nu au permis progrese în ceea ce privește legalizarea în țările din America Latină. Unele națiuni acordă concesii pentru cazuri specifice, dar pedepsesc aspru pe oricine participă la uciderea din milă sau la moartea asistată a unei persoane, chiar dacă persoana în cauză a fost cea care a consimțit la acest act.
Țările din America Latină care permit moartea demnă sunt: Columbia, Mexic, Argentina, Brazilia, Uruguay și Chile. Mai jos este o listă a țărilor care permit moartea asistată:
În Columbia, este un drept din 1997, prin hotărârea C-239; cu toate acestea, abia în 2015 a fost reglementată în mod corespunzător pentru adulți și a devenit prima țară din America Latină care a practicat uciderea din milă în mod legal. În 2016, Ministerul Sănătății a publicat o rezoluție care reglementează procedura și permite aplicarea acesteia doar în cazul pacienților majori și poate fi solicitată de către bolnavii în fază terminală majori, pacienții cu afecțiuni oncologice și non-oncologice, precum și pacienții cu capacitate de decizie care o exprimă verbal sau în scris. Adulții cu tulburări psihiatrice confirmate de un specialist sunt, de asemenea, excluși din aplicație, la fel ca și directivele anticipate. Ulterior, în 2018, Ministerul Sănătății a publicat rezoluția care reglementează procedura pentru copii și adolescenți, stabilind că, de la 7 la 12 ani, trebuie obținută autorizația ambilor părinți; de la 12 la 14 ani, în caz de dezacord al părinților, va prevala voința pacientului, iar de la 15 ani încolo, va prevala voința adolescentului.
În Argentina, Legea privind moartea demnă a fost adoptată în 2012, care permite pacienților în fază terminală să refuze posibilitatea de a suferi o intervenție chirurgicală, un tratament sau o resuscitare care să le prelungească viața; cu toate acestea, legea respinge posibilitatea de a aplica uciderea din milă în orice circumstanțe.
În Brazilia, din 2012, pacienții în fază terminală pot decide în avans să refuze în mod voluntar tratamentul sau echipamentul care le prelungește viața.
În Mexic, Legea privind directivele anticipate se aplică pacienților în fază terminală din 2008.
2008.
Uruguay (Ley de Voluntad Anticipada 2013) și Chile (Ley N° 20.584 – 2012) interzice uciderea din milă, dar oferă pacientului posibilitatea de a decide dacă să se supună sau nu unui anumit tratament medical în caz de boală terminală.
În celelalte țări, nu există norme juridice care să protejeze eutanasia, iar în codurile lor penale respective consideră această practică drept “ucidere din milă”.