Arestarea preventiva. Jurisprudenta

Articolul „ Arestarea preventiva. Jurisprudenta ” este parte a unei lucrari de licenta

Nu găsești ce cauți? Comanda lucrari de licenta, referate, studii de caz sau orice alt proiect științific!

Arestarea preventiva
Arestarea preventiva – Oferim servicii de consultanta pentru redactarea lucrarii de licenta

Liberare provizorie sub control judiciar. Admisibilitatea cererii. Conditia legala a limitei de pedeapsa impuse de lege

C. Proc. Pen., art. 1602 alin. (1)

Potrivit art. 1601 C. proc. Pen., in tot cursul procesului penal, invinuitul sau inculpatul poate sa ceara punerea sa in libertate provizorie, sub control judiciar sau cautiune, aceasta putand fi acordata, in conformitate cu prevederile art 1602 alin. (1) C. proc. Pen., in cazul infractiunilor savarsite din culpa, precum si in cazul infractiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii ce nu depaseste 18 ani. In speta, fata de petent a fost inceputa urmarirea penala si s-a dispus arestarea preventiva pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, prevazuta de art. 215 alin. (1), (3), (4) si (5) C. pen., infractiune care presupune savarsirea cu intentie si care, in forma prevazuta la alin. (5), este pedepsita cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani, astfel ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 1602 alin. (1) C. proc. Pen. privind limita de pedeapsa pana la care poate fi acordata liberarea provizorie.

Trib. Bucuresti, s. a II-a pen., incheierea nr. 10833/3/2010,

 

La data de 25 februarie 2010, petenta-inculpata C.M., aflata in stare de arest preventiv in baza mandatului de arestare nr. 4/UP din 21 ianuarie 2010, emis de Tribunalul Bucuresti, a formulat cerere de liberare provizorie sub control judiciar in baza art. 1602 C. proc. Pen., inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a Il-a penala, sub nr. 10833/3/2010. In motivarea cecerii, petenta a aratat ca, din data de 21 ianuarie 2010, data la care s-a emis mandatul de arestare preventiva, fata de aceasta desfasurandu-se acte de urmarire penala, nu a mai fost audiata, desi a solicitat prin cerere scrisa catre procurorul de caz si ulterior catre procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie. A mai aratat petenta ca este vaduva, are un copil minor in intretinere, care in prezent se afla in grija mamei sale, in varsta de 77 ani, grav bolnava, si ca se obliga sa respecte intocmai prevederile liberarii provizorii, cunoscand dispozitiile legii privitoare la cazurile de revocare a liberarii provizorii.

In urma analizarii cererii, potrivit art. 1607 C. proc. Pen., instanta a constatat ca cererea de liberare provizorie sub control judiciar cuprinde mentiunile prevazute de art. 1606 alin. (2) C. proc. Pen. A fost atasat la dosarul cauzei, dosarul de urmarire penala al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, incheierile din datele de 21 ianuarie 2010 si 12 februarie 2010 ale Tribunalului Bucuresti, precum si mandatul de arestare preventiva nr. 292/UP din 21 ianuarie 2010 privind pe C.M.

Analizand actele dosarului, instanta a retinut urmatoarele: prin rezolutia din data de 15 ianuarie 2010 a Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in dosarul nr. 2555/P/2009, a fost confirmata inceperea urmaririi penale fata de inculpata C.M., sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 215 alin. (1), (3), (4), (5) C. pen., cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen. in sarcina inculpatei s-a retinut ca aceasta, declinandu-si calitatea falsa de reprezentant al SC H.S. SRL si SC S.I. SRL, s-a prezentat la sediul SC M.I. SRL si SC R.I. SRL, achizitionand produse pentru care a lasat instrumente de plata fara acoperire. De asemenea, aceasta, impreuna cu alte persoane, a organizat transportul produselor achizitionate cu instrumente de plata Iara acoperire de la sediul SC T.I. SRL, SC M.J. SRL, SC F.M. SRL.

Prin ordonanta din data de 20 ianuarie 2010, organele de cercetare penala din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Politia sectorului 5, au luat fata de inculpata C.M. masura retinerii pe o durata de 24 de ore, de la data de 20 ianuarie 2010, ora 20,00.

Prin incheierea din data de 21 februarie 2010, pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia a II-a penala, s-a dispus, ca urmare a admiterii propunerii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in temeiul art. 143 cu referire la art. 146, art. 1491 si art. 148 lit. f) C. proc. Pen., arestarea preventiva a inculpatei C.M. pentru o perioada de 29 de zile, pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 215 alin. (1), (3), (4) si (5) C. pen., cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen. Durata arestarii preventive a fost prelungita prin incheierea din data de 12 februarie 2010, pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia 1 penala, in dosarul nr. 7921/3/201, pe o perioada de 30 de zile, de la data de 19 februarie 2010 pana la data de 20 martie 2010 inclusiv.

Potrivit art. 1601 C. proc. Pen., in tot cursul procesului penal, invinuitul sau inculpatul poate sa ceara punerea sa in libertate provizorie, sub control judiciar sau cautiune, aceasta putand fi acordata, in conformitatea cu prevederile art. 1602 alin. (1) C. proc. Pen., in cazul infractiunilor savarsite din culpa, precum si in cazul infractiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii ce nu depaseste 18 ani. Dupa cum s-a aratat, fata de petenta-inculpata C.M. a fost inceputa urmarirea penala si s-a dispus arestarea preventiva pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, prevazuta de art. 215 alin. (1), (3), (4), (5)

C. Pen., infractiune care presupune savarsirea cu intentie si care, in forma prevazuta la alin. (5), este pedepsita cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani. S-a constatat astfel ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 1602 alin. (1) C. proc. Pen., astfel incat, cu ocazia examinarii cererii in procedura aratata la art. 1608 C. proc. Pen. privind admiterea in principiu, aceasta apare ca inadmisibila, ‘cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de petenta-inculpata fiind respinsa ca atare.